Guinness Drive

Lewis Bailie Architects, Rochester, 2019

 

photo_9_3 

    Download Original

  • photo_9_3    
  • photo_10_2    
  • photo_8_3    
  • photo_7_4    
  • photo_1_5    
  • photo_2_4    
  • photo_3_4    
  • photo_4_4    
  • photo_5_4    
  • photo_6_4    
  • detail_1    
  • ground_floor_plan_4    
  • long_section_4    
  • short_section_1    
  • side_elevation_0    

This extension to an end-of-terrace property extends into and enjoys views of its corner garden

It replaces a conservatory which had reduced the light into the kitchen and living areas as well as obstructing views out. Two walls were removed; the rear wall of the house and a wall separating the kitchen and living areas to create one large family friendly space. The design is a timber roof supported on a masonry base, part of which forms a fireplace. Both the roof and fireplace are clearly defined and speak of the two elemental aspects of habitation - shelter (roof) and warmth (fireplace).

Red brickwork is built up to a datum which aligns with the ceiling and helps delineate the roof as a separate entity floating above the extended living area. The gap it creates with the existing house allows indirect light to filter into the plan via a 3.5m long roof light and provides a space for flue pipe to extend vertically skyward.

Photography by Adam Scott

Data

  • Begun: Aug 2017
  • Completed: Mar 2019
  • Floor area: 20m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £40,000
  • Funding: Private
  • Procurement: Bespoke
  • Address: Rochester, United Kingdom