Special Event Bar – Manchester Christmas Market 2018

ADP Architecture and Design Limited, Manchester, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

img_2262 

Special Event Bars Ltd     Download Original

  • img_2262    
  • img_2267    
  • img_3283    
  • img_3279    
  • img_3256    
  • img_1990    
  • 18049d-02-p01-perspective_2-lores    
  • 18049d-01-p01-perspective_1-lores    
  • manchester_markets_2_-_coloured_sketch_-_p03    
  • 02_sections (1)    

Our clients have operated a bar at the Manchester Christmas Markets for years but required a new larger and better portable building.

Their requirement was for the bar to have the same materiality as the other stalls but with more 'contemporary' style. The bar also needed to be portable and easily capable of re-use at music festivals, race meetings or agricultural shows.

As architects and designers we worked closely with our client, who as well constructing and erecting the bar would also hold the licence to operate on site in Manchester or elsewhere.

Our brief was for a portable bar formed in three modules, the dimensions determined by the vehicles that would transport them and also to fit between the existing street furniture at the principal location. A flat-bed light commercial vehicle along with two flat-bed trailers were purchased and adapted as necessary as part of the project cost.

Each bar module has hydraulic legs, which lift the unit to enable a vehicle to be position beneath before the module is lowered on to locating pegs on the chassis for transport. The main central unit has a mono-pitch roof hinged at one end, which is also raised into position by hydraulics; sides then fold out and up forming additional shelter.

Lifting and driving the vehicle away from beneath, then, lowering and levelling the module using the hydraulic legs unloads the module. Awnings extend out from the smaller modules and locate with posts clipped in place and perimeter picket fences, demarcating the licensed area.

The modules are constructed using a welded light gauge square section tubing frame clad with cedar board. All the electrics and plumbing are fully pre-installed in order that each module can simply be plugged and working immediately on arrival on location.

Data

  • Begun: Apr 2018
  • Completed: Nov 2018
  • Floor area: 65m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £90,000
  • Funding: Self funded by client
  • Procurement: Self bulild by client
  • Address: Harvey Nichols, 21 New Cathedral Street, Manchester, M1 1AD, United Kingdom

Professional Team