101 Copeland Road

Thomas Alexander Design Ltd, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

ta-3 

Darryl Snow photography     Download Original

  • ta-3    
  • ta-2    
  • ta-28    
  • ta-7    
  • ta-30    
  • ta-33    
  • ta-37    
  • ta-39    
  • ta-40    
  • ta-50    
  • ta-51    
  • ta-54    
  • ta-56    
  • ta-71    
  • ta-72    
  • ta-73    
  • ta-1    
  • ta-76    
  • ta-78    
  • 101_copeland_road_200_proposed_layout_revc    
  • 101_copeland_road_-_307_-_stair_section_a_-_a    
  • 101_copeland_road_304_joinery_elevation    
  • existing_photo_1    
  • existing_photo_3    
  • existing_photo_2    

The project involved a complete strip-out, remodelling and refurbishment of the two-storey ex-council terraced house.

The brief was extremely ambitious for such a low budget. With a total cost of £71,000 we achieved a rate of under £880 a sq/m by working extremely close with the contractor.

All internal ground floor and first floor walls were removed and the existing staircase, kitchen and bathroom was demolished.

The new ground floor was transformed into an open-plan arrangement, with the existing chimney retained to provide a central focal point while creating a natural separation of the kitchen and living area. It also acted as central pivot, mirroring the language of the expressed rise and going of the staircase onto the opposing stepped joinery wall.

The entire section of external wall at ground gloor was removed to allow floor-to-ceiling views outside and maximise daylight into the property. Large set floor tiles continue into the garden, blurring the threshold between inside and out.

Flipping the new stair provided a much better flow and continuance when entering and leaving the property. The balustrade and handrail were made in one piece of metal by local steel fabricators. Infill tensile steel wires were used as a playful reminder of the client's love for sailing.

A rich beech timber was chosen for the primary material upon the stair, kitchen and joinery, which created a warm atmosphere within the living areas and contrasts powerfully against the matte black joinery doors and bright white plasterboard walls. Neutral tones of black and white were picked upstairs to provide a calmer mood within the bedrooms and bathrooms. The existing floorboards were re-used, sanded and whitewashed.

Data

  • Begun: Apr 2018
  • Completed: Sep 2018
  • Floor area: 80m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £71,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2017
  • Procurement: Traditional - RIBA Domestic Contract
  • Address: 101 Copeland Road, Peckham Rye, London, SE15 3SL, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more