4 Pancras Square

Eric Parry Architects, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The building sits in the King's Cross regeneration area 

Dirk Lindner     Download Original

  • The building sits in the King    
  • The structure is a concrete post-tensioned flat slab supported by internal concrete columns    
  • The structure was prefabricated from steel plate varying in thickness up to 90mm    
  • The Vierendeel truss encircling the first floor enables a 27m-long span over the building’s reception    
  • The exposed weathering steel structure creates a stable protection that subtly weathers differently on each elevation    
  • The ground floor is fully glazed    
  • The roof gardens    
  • The gross floor area is 25,722m2    
  • The reception area    
  • The stairwell    
  • Site plan    
  • Floor plans    
  • Roof plan    
  • Sections AA and BB    
  • Perspectival section    
  • South elevation and detail section    
  • Development sketch    
  • Prefabrication of the steel plate    
  • The structure was assembled on site    

Eric Parry’s 4 Pancras Square office building embodies the aesthetic of London’s regenerated King’s Cross.

A mammoth Vierendeel truss wraps around the building at first-floor level. This truss was fabricated by Severfield and brought on to site in 18 sections – the largest being 17m long and the heaviest 72 tonnes – and craned into place.

Despite the weighty statement of the truss, there is still movement in section. The ground floor is drawn in, and above this two sets of four floors shift to provide blocks of south or north facing balconies, with those on the southern entrance elevation running across the entire width and those on the plainer north elevation cut out of six bays. The top-floor office space is set back, leaving the final section of the exoskeleton framing the sky.

Internally the structure is a concrete post-tensioned flat slab supported by internal concrete columns, yet at the edges this post-tensioned floor is supported off the external weathering steel frame at intermittent support points. The driver for the internal floor typology was mainly in response to the environmental design strategy, which is a displacement ventilation system.

With support from the truss at their edges, the post-tensioned concrete floor plates are free to be simple and vast, able to be read back to a simple core, housing stairs and lifts with little obstruction from internal columns. This also allows for a huge amount of light, and the windows promote close-ups of the exoskeleton’s construction and attachment as well as the brise soleil. The only departure from this otherwise spartan provision is a landscaped green roof.

It is the first office building in the UK to achieve BREAAM 2014 ‘Outstanding’.

Data

  • Begun: May 2015
  • Completed: Jun 2017
  • Floor area: 25,722m2
  • Sector: Office
  • Procurement: Two Stage amended JCT Design and Build
  • CO2 Emissions: 14.2kg/m2/year
  • Address: 4 Pancras Square, London, N1C 4AG, United Kingdom

Professional Team