5 Aldermanbury Square

Eric Parry Architects, City of London, 2007


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

5 Aldermanbury Square 

Hélène Binet (website)     Download Original

  • 5 Aldermanbury Square    
  • View of reception from courtyard space    
  • Double-height ordering of the facade helps to reduce perceived scale    
  • Interior view    
  • Upper levels offer spectacular views    
  • View from Wood Street    
  • Facade detail    
  • The tight-knit City site is opened up volumetrically    
  • View from London Wall    
  • View through to Aldermanbury Square    
  • The entrance lobby as compositional proposition    
  • View from below    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Typical floor plans    
  • Routes isometric    
  • Section    
  • Elevation    
  • East elevation    
  • Eric Parry seating sketch    
  • Eric Parry concept sketches    
  • Eric Parry facade sketch    
  • Working detail: Facade    

18-storey stainless steel clad office building in Central London, creating a series of new urban spaces and public routes

Eric Parry Architects’ office building at 5 Aldermanbury Square squeezes into a difficult urban site, bordered on the east by the square, by Wood Street to the west and by Terry Farrell’s Alban Gate building to the north.

At ground floor level, double height colonnades form a covered link between Wood Street and the square, acting as a pleasant courtyard attached to a retail unit. Sculpted stone benches and two large water features enliven the public space. The building’s main reception flanks this courtyard and is lined by a woven textile wall through the full width of the building.

Externally, the double height ordering of the façade, expressed in stainless steel paneling, recalls the classical architecture of George Dance’s terraced housing that formerly edged the square. It also has the effect of diminishing the apparent height of the building when observed from neighboring streets.


  • Begun: May 2004
  • Completed: Oct 2007
  • Floor area: 35m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £72M
  • Funding: Private
  • Procurement: Design & Build
  • CO2 Emissions: 91.33kg/m2/year
  • Address: 5 Aldermanbury Square, City of London, EC2V 7HR, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more