Sandpipers

James Gorst Architects, Frensham, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The building rests on the edge of an elevated plot 

Stale Eriksen     Download Original

  • The building rests on the edge of an elevated plot    
  • Swimming pool    
  • Floor-to-ceiling glazing    
  • Larch cladding    
  • Sitting area    
  • The house has a collection of contemporary art    
  • The white marble of the kitchen take centre stage    
  • View from the kitchen    
  • The staircase is made of solid oak    
  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section AA    
  • Section BB detail    

This timber-framed Surrey home marries a contemporary aesthetic with the everyday reality of family life.

The house is wrapped in bespoke vertical larch cladding, stained with a matt Osmo oil finish. The boards have been cut and jointed on site with the greatest of care. Such was the contractor’s attention to detail that a bespoke timber jig was made to ensure the vertical and horizontal alignment of the nail heads. Each nail was then hammered into place using the wide end of a nail punch to prevent any damage to the face of the timber boards.

Sitting beneath the tree canopy, the sober graphite grey façade (RAL 7022) shifts in tone as the light plays over the building’s intersecting cubic forms. The vertical cladding runs in perfect alignment into the soffits formed by the overhanging first-floor volume.

The building is capped with a Sarnafil metal capping to the parapet. Internally, the judicious use of high-quality, natural finishes affords a quiet luxury to the main rooms.

English oak panelling lines the library and dining room, and is used to form the staircase and balustrade, which floats above a polished concrete floor by Lazenby. The large Schüco windows slide in recessed frames forming flush thresholds with Marshalls Saxon paving slabs to the external terraces. 

Data

  • Begun: Dec 2014
  • Completed: Mar 2016
  • Floor area: 387m2
  • Sector: Residential
  • Procurement: JCT Intermediate Building Contract with Contractors Design 2011 (ICD 2011)
  • Address: Frensham, GU10 3DS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers