Brick House

James Gorst Architects, Aldeburgh, Suffolk, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Alex Franklin     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • _X2C4649 (credit alex franklin)    
  • First floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Section A-A    
  • North elevation    
  • Brick Specials    
  • Site plan1    
  • Facade Detail    

House composed of two brick volumes connected by a glazed link

A single, narrow window at the floating first floor punctures the public brick facades to the street. While at ground level, a ribbon of factory-formed anodised aluminium panels and glazing offers views straight through the house to the private courtyard and gardens beyond.

Arranged as two boxes connected by a glazed link, one side allows for the everyday operations of family life – a kitchen, dining and living room – while the remainder of the house accommodates a master bedroom suite and a large private drawing room.

The first-floor volume houses guest and children’s bedrooms with en-suite bathrooms.

Data

  • Begun: Mar 2011
  • Completed: Jun 2012
  • Floor area: 350m2
  • Sector: House
  • Procurement: JCT SBC traditional procurement
  • Address: Aldeburgh, Suffolk, United Kingdom

Professional Team

Suppliers