Leaf House

James Gorst Architects, London, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Looking into the stacked rear elevation from the back garden 

Helene Binet (website)     Download Original

  • Looking into the stacked rear elevation from the back garden    
  • Street-facing elevation    
  • Playroom    
  • Library/study in the basement    
  • View from the kitchen    
  • Family room    
  • Garden room    
  • Ground floor circulation    
  • Stair with steel and walnut balustrade    
  • Bedroom    
  • Third floor study    
  • Basement and ground floor plans    
  • First, second and third floor plans    
  • Section A    
  • Section B    
  • Street and rear elevations    
  • Side elevation    
  • Side elevation    

Modern interpretation of a Georgian townhouse, accommodating living space for a family as well as two workspaces

This five-storey home in north-west London has two studies; one within the roof pavilion on the third floor and another in the basement beneath a large glass light that is flush with the pavement to the front of the house. There are also five bedrooms, three bathrooms, generous amounts of living space and a garden terrace.

The house is predominantly constructed from in-situ reinforced concrete clad in Portland stone. The top floor is a steel frame wrapped in glazing onto which a leaf pattern has been screen-printed, giving the house its name. The front elevation features a two-story stainless steel element that projects from the main facade.

LED lighting details the leading edges of the bookcases, the walnut and steel balustrade is made into a feature, and doors can fold back into recessed pockets within walls.

Data

  • Completed: Dec 2008
  • Floor area: 575m2
  • Sector: House
  • Total cost: £2.7M
  • Funding: Private
  • Procurement: JCT IFC05, negotiated
  • CO2 Emissions: 17.5kg/m2/year
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team