Antwerp Port House

Zaha Hadid Architects, Antwerp, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The extension is built above the hipped roof of the fire station 

Helene Binet     Download Original

  • The extension is built above the hipped roof of the fire station    
  • The glass roof is supported by a grid of steel flats    
  • The existing fire station has been preserved    
  • The envelope uses triangular panels to morph angularity into curves and ripples    
  • The site is the new headquarters for the port    
  • Port staff previously worked in separate buildings around the city     
  • Office space is white and grey    
  • Eating area    
  • The building showcases ZHA    
  • The extension affords views across the docks    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Second floor plan    
  • Level 5 bridge floor plan    
  • Bridge plan    
  • Level 6 plan    
  • Level 7 plan    
  • Level 8 plan    
  • Underbelly ceiling plan    
  • Belly ceiling plan    
  • Diagonal profile section    
  • Short section    
  • Vertical profile section    
  • Long section S1    
  • Section AA    
  • Section BB    
  • East elevation    
  • North elevation    
  • South elevation    
  • Curtain wall detail    
  • Facade detail    

ZHA’s extension to a 1920s fire station provides office space for Port of Antwerp staff and an architectural icon for the city.

The brief for the competition, organised by the Flemish government’s architects’ department, stipulated only one requirement: the existing building on the site, a disused fire station on the threshold between the city of Antwerp and its port, was to be preserved. ZHA obliged by proposing a four-storey addition that was hoisted into the airspace above the fire station, rather than sitting next to it and obstructing views of its facades.

The original design for the fire station, completed in 1922, included a spire like that of the 16th-century Hanseatic residence it was modelled on. Although this spire never materialised, it generated the notion of building above the fire station’s hipped roof.

A north-south orientation enables an inclined leg of concrete, and the stair tower which supports it, to straddle the south flank of the fire station, assisted by four inclined shafts of fabricated steel sheet. The slight offset between the axis of the existing courtyard and the addition allows daylight to enter the glass-roofed atrium.

The extension and the upper levels of the fire station serve as headquarters for Port of Antwerp staff. The ground floor, including the courtyard, is open to the public, who can enter through a large portal in the south facade. In the courtyard, inclined columns shoot through a glass roof and tilt at the triangular-scaled underbelly of the diamond ship overhead. The glass roof is supported by a grid of steel flats with complex diagonal trimming members at the column penetrations and tramline patterns around the parallelogram stair shaft.

The floors above reveal more incident and complexity, with layer upon layer of heavy primary structure and secondary framing for the external envelope, stepped ramps like the decks of a galleon, caverns of activity-focused office space in white and grey and the beacons of sulphur yellow-lined cores.

Data

  • Begun: Sep 2012
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 20,800m2
  • Sectors: Industrial, Office
  • Total cost: £48.2M
  • Address: Havenbedrijf Antwerpen NV van publiek recht, Havenhuis, Zaha Hadidplein 1, Antwerp, 2030, Belgium

Professional Team

Suppliers