Edinburgh Sculpture Workshop

Sutherland Hussey Harris, Edinburgh, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The sunken courtyard is inspired by the Ryoan-ji temple in Kyoto 

Keith Hunter     Download Original

  • The sunken courtyard is inspired by the Ryoan-ji temple in Kyoto    
  • The tower faces south over the city    
  • The courtyard    
  • The bays of the concrete frame form a cloister around the perimeter of the external space    
  • The older, three-storey building steps up to meet the street    
  • The cloisters provide space for the open-air working of individuals or groups    
  • The prismatic form of the galvanised rainwater vessel    
  • The tower faces south over the city    
  • Light cast into the interior via a clerestory    
  • The cloisters are used as open-air workshops    
  • Site plan    
  • Level 0 Plan    
  • Level 1 Plan    
  • Section AA & North Elevation    
  • Section BB & CC    
  • Section DD & South Elevation    
  • Laboratories Detail    

Phase 1 of the project (Bill Scott Sculpture Centre) contains metal, stone, wood and mixed-media workshops with 30 ‘garret’ studios sitting on top. Phase 2 (Creative Laboratories) comprises 12 external sculpture bays divided by concrete piers.

The primary structure is in-situ concrete, the bays of the concrete frame forming a cloister around the perimeter of the external space. The bays provide a basic infrastructure that can be used as temporary working spaces, areas for storage or exhibition, or to build more permanent internal studios at a later date. The concrete frame allows the opportunity to cast in fixing points for other structures.

The continuous, gently folded roof is clad with bricks; its surface folds around the outside of the inner frame forming the external skin to the new building. The concrete colonnade is managed on the south side with a cantilevered soffit to let the cloister remain uncluttered as a workspace.

An open-ended rectangular cloister has a trapezoidal-planned café block and a triangular-planned tower placed strategically at that open east end, with their angled sides gathering the approach to the courtyard. The tower, which is brick with a concrete skin lining the interior, is completely hollow, and acts as a beacon for, and gateway to, this low-lying public space.

Data

  • Begun: Jan 2010
  • Completed: Nov 2014
  • Floor area: 1,160m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £3.1M
  • Procurement: Traditional SBCC (Phase 1 altered to allow for Gross Max Price)
  • Address: 21 Hawthornvale, Edinburgh, EH6 4JT, United Kingdom

Professional Team