The Miner's Cottages

design storey, Pensford, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Miner's Cottages | Kitchen 

Lawrence Grigg (website)     Download Original

  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • Miner    
  • The Miner%27s Cottages  Site Plan    
  • The Miner    
  • The Miner    
  • The Miner    
  • The Miner    
  • The Miner    

Renovation and addition of two 18th Century cottages

The Miner’s Cottages are a light touch renovation of two c18th cottages located in a conservation area in the Somerset village of Pensford. Formerly two cottages, they had been joined together in the 1950s to form a single house. Design Storey, acting as both architects and developer for the project, had a vision to reinstate the original configuration of the cottages and to create two dwellings appropriate for 21st century living.

The project has restored the historic streetscape, enhancing the conservation area, by reinstating the two dwellings, removing detrimental features and providing much-needed compact living for young people wishing to relocate to the village. Design Storey’s approach was to respect the character of the original building, by conserving original features, whilst acknowledging the industrial heritage of the area. New extensions were added to the rear of each cottage, clad in narrow larch boards, stained black, reflecting the buildings’ mining heritage and provide a modern counterpoint to the original rustic cottages. To the rear, new glazing and external space provide views across the Chew Valley connecting the cottages with their landscape.

Although not listed, the architects respected the quality and integrity of the existing fabric of the cottages, by following conservation principles where possible. This involved researching the history of the building, evaluating the architectural merits of the existing structure and carefully peeling back the layers to reveal different eras of the building’s evolution. The intent was not to ‘restore’ the building back to a single period of time but instead celebrate the changes to, and evolution of, the built fabric.

The Miner’s Cottages demonstrate how it is possible to fit-out two dwellings for £150,000 (less than £100 per sq.ft). By acting as project manager, general contractor, architect and developer, the construction process was simplified and high quality details were achieved.

Data

  • Begun: Aug 2014
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 160m2
  • Sector: House
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Privately Funded
  • Tender date: May 2014
  • Procurement: Design and Manage
  • CO2 Emissions: 56kg/m2/year
  • Address: 135, High Street, Pensford, BS39 4BQ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers