Reinvented Hackney Flat

The Jounetsu Creator, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

After Image 01 - daytime 

    Download Original

  • After Image 01 - daytime    
  • After Image 02    
  • After Image 03 - daytime    
  • After Image 04    
  • After Image 05    
  • After Image 06    
  • After Image 07    
  • After Image 08    
  • After Image 01 - night time    
  • Drawing 01    
  • Drawing 02    
  • Drawing 03    
  • Drawing 04    
  • Before Image 01    
  • Before Image 02    
  • Before Image 05    
  • Before Image 06    
  • Drawing 05    
  • Drawing 06    
  • Drawing 07    

Fully remodelled top floor flat, incorporating single storey rear glass extension at 1st floor balcony and full internal renovation works throughout

This top floor flat (over 1F & 2F levels) was purchased by a young couple who wanted to stay and grow a family life in their much loved Hackney community with an expected baby. Client's brief was to make the existing tiny second bedroom into a proper size (minimum 7 sqm) single room and to create a open and bigger Kitchen/Dining/Living space.

The local council did not support any extensions at roof level, which challenged the brief.

The uniquely contemporary new single storey frameless glass extension was inserted into the existing 1st floor level balcony space at rear, which blends in without causing negative bulky volume impacts at the street scene.

At 2nd floor level, the existing bathroom with no window was remodelled into a new narrow(Width 920mm) and long bathroom with a roof window at the back end, the Japanese style deep mini bath enable the client to enjoy the bath and shower within the limited amount of space. The entire bathroom space used dark grey theme colour incorporating dark-tinted mirror ceiling, which embraces its cosiness and natural light coming down from the roof window. Site team called it “church cathedral”

Data

  • Begun: Jan 2017
  • Completed: Jun 2017
  • Floor area: 83m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £99,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Oct 2016
  • Procurement: JCT MW
  • Address: 55C Nevill Road, London, N16 8SW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers