Utilise the Void

The Jounetsu Creator, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A utility room addition filling a empty niche in entrance door porch space

The idea started from a typical house layout problem of having a noisy washing machine in kitchen/dining rooms. It was an obvious message that the dingy empty niche space next to entrance door was looking for an improvement to lift up the spirit of the existing house.

This building block comprises four houses with a shared middle courtyard parking space and was built over the last ten years, therefore all other existing external fabrics, such as red bricks, had to be kept as existing to retain the consistency. The new cedar cladding aimed to blend the new addition into the existing building integrity.

In order to maximise the use of the niche space as a well-functioning utility room, the design incorporated canted angles, sliding doors, fold-down table and relatively low-cost joinery units and materials.

Data

  • Begun: Sep 2014
  • Completed: Nov 2014
  • Floor area: 10m2
  • Sector: House
  • Total cost: £20,000
  • Tender date: Aug 2014
  • Procurement: JCT MW
  • Address: House 2, 94B Hawksley Road, London, N16 0TJ, United Kingdom

Professional Team