Conversion of listed building into office hub

FINC Architects, Chelmsford, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

FINC FRONT STREET MONO BLUE 

    Download Original

  • FINC FRONT STREET MONO BLUE    
  • FINC FRONT EMPTY    
  • FINC FRONT SIGN 2    
  • FINC MEETING ROOM HIGH    
  • FINC SECOND FLOOR    
  • FINC RECEPTION MAP MONO BLUE    
  • FINC PENTHOUSE    
  • FINC FRONT STREET MONO BLUE right shot    
  • ELEVATION - A    
  • ELEVATION    
  • PLAN - A    
  • PLAN    
  • SECTION    
  • IMG_6642    
  • IMG_6282    
  • IMG_6215    
  • IMG_6284    
  • IMG_6648    
  • IMG_7288    
  • IMG_6991    
  • IMG_6091    
  • DETAIL    

Refurbishment of a period property in the heart of Chelmsford conservation area to contemporary standards, for a local architectural practice.

This project gave FINC architectural practice an opportunity to establish a permanent residence and place for longevity in the heart of Chelmsford. A self-initiated scheme driven through necessity and requirement for stability.

The site is located in the heart of a bustling city center, a hub for creation, innovation and advancements of creative industries. The building existed as a commercial outlet, housing a number of enterprises over its lifespan, set against the Edwardian façade. Our concept was to transform the spatial qualities and modernise facilities to suit demands of a thriving practice.

The scale of building offered particular challenges for continuity, having to assign a robust material pallet - one which homogenised overall volume. The condition of existing architecture was in a state of disrepair and much needed rejuvenation, a programme of reconfigured territory. Due to local conservation bylaws, the limitations set offered minimal opportunity for expression on the external envelope but a more concerted detail-centric restatement. Having a subtle approach externally, allowed for creative expression internally and a canvas for broad architectural strokes.

The specific agenda was to manage division and navigation of special metrics including height, length and width. Through the use of partitions and variable materiality ranging from powder coated metal to slated timber overall capacity is delineated.

Data

  • Begun: May 2017
  • Completed: Jan 2018
  • Floor area: 111m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £200,000
  • Funding: Self funded
  • Procurement: Design and build
  • Address: 61 New London Road, Chelmsford, CM2 0ND, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more