Meadowspace

Andrew Docherty, Lampeter, 2007

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Ext01 

Jess Rose (website)     Download Original

  • Ext01    
  • Ext04    
  • Ext05    
  • Ext06    
  • Int01    
  • Int02    
  • Int03    
  • Int04    
  • Int05    
  • Int06    
  • Int07    
  • 01 Site    
  • 02 Model    
  • 02A Plan    
  • 03 Section    
  • 04 Roof diagram    
  • IMG_2865    
  • IMG_2944    
  • IMG_2961    
  • IMG_2962    
  • IMG_3092    
  • IMG_3316    
  • IMG_3419    
  • IMG_3427    
  • IMG_4135    
  • IMG_4191    
  • IMG_4515    
  • IMG_4437    
  • 05 Window detail    
  • 06 Cladding    

A family space for yoga and art and a professional studio for massage and complimentary therapies

Meadowspace was designed to be just what it says it is, a warm dry space within a wild meadow in West Wales. Peeking out from a canopy of silver birches It is a peaceful family space for yoga, meditation and art and a professional studio for massage and complimentary therapies.

Close to the main house but separated from it, the studio was conceived to combine profitable home-working and a child friendly work-life balance within the magical space of a tree house.

Deliberately unobtrusive from the outside the studio has been made from and with the local landscape and West Wales weather. The building is tucked into the hill to shelter it against the prevailing wind while the valley roof collects and discharges the rain back into the meadow.

Entering the studio the cantilevered structure and large windows puts you directly amongst tree canopy. The interior is soft and tactile with hand sculpted walls rendered with mud form the river and joinery made from wind felled oak milled and seasoned on site. Recycled and reclaimed materials have been used wherever possible. The renovated front door is over 300 years old and the large windows were salvaged from an old UPVC sliding door overclad in oak.

Underfloor heating and a wood burning stove keep the space cosy and warm in winter whilst on sunny days the studio is bathed in light, soft breezes and the sound of birdsong and river burbles.

The building sits comfortably amongst the surrounding collection of everyday barns and woodsheds, where chickens peck and toys lie abandoned and it is only on entering that visitors gasp in surprised delight at the leafy interior uttering the words ‘Well, I didn’t expect THAT!’.

Data

  • Begun: May 2016
  • Completed: Feb 2007
  • Floor area: 15m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £27,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2016
  • Procurement: Traditional
  • Address: 1 Dolfor, Ciliau Aeron, Lampeter, SA48 8DE, United Kingdom

Professional Team