St David's Visitor Centre

Smith Roberts Associates, Pembrokeshire, 1999

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The main route into the city is marked by a stone tower 

Charlotte Wood (website)     Download Original

  • The main route into the city is marked by a stone tower    
  • View of the centre within its landscape setting    
  • Turf-roofed service spaces    
  • Internal view of information centre    
  • Internal stair to tower    
  • Water from the overhanging roof is collected in a Cor-ten hopper and channelled into a gravel-covered gulley    
  • Cast stone signage    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • Roof detail    
  • Isometric of rafter, column and window junction    

Visitor Centre within the Pembrokeshire Coast National Park, serving as a gateway attraction to the city of St. David's

Pembrokeshire Coast National Park Authority commissioned the architects to design a visitor and information centre for the city of St. David's. The proposal aims to ease traffic and other pressures associated with the city’s popularity as a tourist destination.

The visitor centre encloses a circular courtyard on its north-eastern side, with a stone tower adjacent to the approach road acting as a symbolic gateway to the city. The curved spine of the building, a 3.8m high stone wall, separates the main exhibition and information space from smaller service spaces. These smaller spaces are housed under a lower monopitch turf roof attached to the north.

The exhibition and information space is a simple open-plan space, with an oak-framed glazed wall overlooking the courtyard. The zinc roof is carried on glulam rafters which span between the spine wall and a row of tapered cast stone columns bordering the courtyard. These columns are fitted with circular oak benches to provide covered outdoor seating.

Naturally ventilated, daylit by clearstory north-lights and landscaped with native planting, the visitor centre advocates responsible attitudes towards the Pembrokeshire environment.

Data

  • Begun: Jan 1998
  • Completed: 1999
  • Floor area: 400m2
  • Sectors: Civic, Religious, Arts and culture
  • Total cost: £749,818
  • Tender date: Nov 1997
  • Address: St David's Visitors Centre, Haverfordwest, Pembrokeshire, SA62 6PE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more