Kitchen Cave

Palmer Lunn Architects, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Kitchen Cave-entrance.jpg 

Philip Vile (website)     Download Original

  • Kitchen Cave-entrance.jpg    
  • Kitchen Cave-west.jpg    
  • Kitchen Cave-west1.jpg    
  • Kitchen Cave-south.jpg    
  • Kitchen Cave-north.jpg    
  • Kitchen Cave-east.jpg    
  • Kitchen Cave-detail.jpg    
  • Kitchen Cave-detail1.jpg    
  • Kitchen Cave-exterior east elevtion.jpg    
  • Kitchen Cave-site plan.pdf    
  • Kitchen Cave-plan.pdf    
  • Kitchen Cave-east elev.pdf    
  • Kitchen Cave-north elev.pdf    
  • Kitchen Cave-south elev.pdf    
  • Kitchen Cave-west elev.pdf    
  • Kitchen Cave-working detail.pdf    

New kitchen and dining space for single family dwelling

The Kitchen Cave occupies what was formerly an external service yard within the grounds of a converted Victorian LSB primary school. The site is bounded on two sides by the original school boundary wall, on one side by an electricity sub-station, and on the other side by the residence which it serves, and which was formerly an outbuilding of the original school.

The Kitchen Cave provides a new kitchen and dining space for the adjoining residence. To create the space the site was remediated through the demolition of an existing kitchen extension, the excavation of the existing external ground level and the relocation of a high voltage cable. The new envelope comprises new insulated and heated floor construction, tanked wall linings to the perimeter walls and a new roof with a central feature skylight. This is the sole source of natural light and ventilation as no other windows were permissible.

Porcelain stone wall and floor finishes have been selected to suggest an earthy and introspective interior and give emphasis to its cave-like quality. These finishes are balanced by warmer tones and textures in the bespoke joinery of the wall panelling and kitchen table. The kitchen range is made up of high strength composite surfaces which, together with the stainless steel appliances and dining chairs, have a smooth engineered finish which provide a further contrast with the interior shell.

Data

  • Begun: Sep 2016
  • Completed: Feb 2017
  • Floor area: 25m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £148,000
  • Tender date: Jun 2016
  • Procurement: RIBA Concise Building Contract 2014
  • Address: The Village , 101 Amies street, London, SW11 2JW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers