Church Road - New Family Dwelling

Refine and Resolve Architects Ltd, Essex, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Front Elevation 

Sharon Auger Forbes     Download Original

  • Front Elevation    
  • Rear Elevation 2    
  • Gallery    
  • Rear Elevation    
  • Materials    
  • Internal Hallway    
  • Elevations    
  • Layout Plans    
  • Section    
  • Section 2    
  • Construction     
  • Groundworks    
  • SIPS Construction    
  • Frameless Glass    
  • Staircase Installation    
  • Canopy Construction    
  • External Finishes    
  • Details    
  • Setting Out - Foundations    

Construction of new contemporary family dwelling with emphasis on sustainable construction methods, technologies and clean design.

Mr and Mrs Auger Forbes commissioned Refine and Resolve Architects to design a contemporary dwelling for members of their family. The plot was originally the side garden of Mrs Auger Forbes' parents family home and presented challenges due to its width and the close proximity of neighbours.

The key to the design was to create a simple and clean design that sat comfortably within the street scene whilst providing a safe and secure home for the family as well as being reflective of 21st century trends and technology. The clients were keen to embark on a self build project and so all aspects of the construction needed to be mindful of the clients level of experience.

The form was achieved through the use of insulated panels (SIPS-Kingspan). This was hugely beneficial as it allowed control of the design from the office side and then reduced time on site. External materials included; Western Red Cedar, PPC Aluminium Pressings, Marley Eternit - Equitone Panels and Silicone Render.

To the rear (south facing elevation) there is a large double storey glass wall to let as much light into the internal spaces whilst making use of solar control to reduce thermal gains. We also factored in the need to provide good quality air and temperature controls for the older members of the family and so a MVHR system was used to achieve the desired internal environment.

Through generous internal spaces and 21st century technology, the result is a well resolved project, successfully delivered as a collaboration between architect and client that has improved their quality of life.

Data

  • Begun: Apr 2016
  • Completed: Oct 2017
  • Floor area: 125m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £230,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2016
  • Procurement: Self Build - Independent Contractor Contracts
  • CO2 Emissions: 14.54kg/m2/year
  • Address: 68 Church Road, Hadleigh, Essex, SS7 2DW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers