Scrooby Chapel

Pearce Bottomley Architects, Doncaster, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Front Elevation as Built 

    Download Original

  • Front Elevation as Built    
  • Scrooby Chapel    
  • Scrooby Chapel    
  • Site Boundaries    
  • External    
  • Detail    
  • Internal    
  • 4466-PBA-XX-GF-DR-A-0001-CR-C01-GROUND_FLOOR_PLAN    
  • 4466-PBA-XX-FF-DR-A-0002-CR-C01-FIRST_FLOOR_PLAN    
  • 4466-PBA-XX-RF-DR-A-0003-CR-C01-ROOF_PLAN    
  • 4466-PBA-XX-ZZ-DR-A-0004-CR-C01-ELEVATIONS    
  • 4466-PBA-XX-ZZ-DR-A-0005-CR-C01-SECTIONS    
  • 4466-PBA-XX-GF-DR-A-7001-CR-C01-SITTING_ROOM_LAYOUT    
  • Front Elevation as Existing    
  • Window    
  • View of Existing Porch to be renovated and restored to reflect the early photographs of the building    
  • View of approach to Scrooby Chapel    
  • View of South and West Elevation of Chapel circa 1980 (Listed Building Record)    
  • During Construction    
  • under construction    
  • Roof construction    
  • 4466-PBA-XX-ZZ-DR-A-2001-CR-C01-GUTTER_DETAIL    
  • 4466-PBA-XX-ZZ-DR-A-2002-CR-C01-BALCONY_DETAILS    

Conversion and extension of Scrooby Methodist Chapel

Pearce Bottomley Architects were appointed for the conversion and extension for Scrooby Methodist Chapel, in north Nottinghamshire following some initial design work by another architect.

The sympathetic conversion and extension of this disused village Methodist chapel provided accommodation to enable an efficient modern lifestyle for its occupants whilst preserving the character of the original building. Listed building consent and planning permission were a difficult negotiation, with the local authority resisting the loss of the building's community use, despite resounding support for the conversion from the villagers. As specialists in conservation architecture, we obtained the local authority consents through sensitive and high quality design imperatives, and prepared working drawings, liaising with the client who project managed the works onsite.

The extent of the site to the sides and rear of the original building had been filled with lean-to extensions. This project rebuilt these later additions and restored the main double height space of the chapel to provide a one-bedroom dwelling.

With no garden as such, the design of the first floor balcony and the forecourt became crucial to the success of the scheme. The new building works were constructed sympathetically in a mix of new and traditional materials. Care was taken to differentiate between the original fabric of the building and the new interventions. The gallery insertion to the main space is expressed as an autonomous construction allowing the volume of the chapel to be read. The idiosyncrasies of the plot inspired the form of the extensions to the sides and rear of the building. Building to the boundaries of the plot inspired the use of rooflights whose complex geometries imbued them with a sculptural quality.

The clients’ approach to procurement, and their relaxed attitude to the programme made the project a successful collaboration of local craftspeople and trades.

Data

  • Completed: Jul 2017
  • Floor area: 167m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £150,000
  • Procurement: Trades managed by Client
  • Address: Scrooby Chapel, Chapel Lane, Scrooby, Doncaster, DN10 6AE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers