Fallahogey Studio

McGarry-Moon Architects, Coleraine, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

South Gable 

Adam Currie     Download Original

  • South Gable    
  • Gable night view    
  • Entrance bridge    
  • External view    
  • North gable entrance    
  • Elevation    
  • External night view    
  • Meeting space    
  • Office staircase with garden access    
  • Office with meeting space above    
  • Entrance    
  • Office with view to Fallahogey House    
  • Kitchen    
  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • Lower ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section a - a    
  • Section b - b    
  • Section c - c    
  • Axonometric    
  • Glulam structure    
  • Glulam structure    
  • Dovetail joint    
  • Glulam truss    
  • Setting out    
  • Concrete pour    
  • Structural assembly    
  • Structural assembly    
  • Concrete base    
  • Structural assembly    
  • Structural assembly    
  • Structural assembly    
  • Structural assembly    
  • Structural assembly    
  • Structural assembly    
  • Structural assembly    
  • Structural assembly    
  • Cladding installation    
  • Steel cladding    
  • Interior exposed glulam structure    
  • Detail    

Architecture studio for a rural architecture practice incorporating domestic garage and level access bedroom

The brief for ‘Fallahogey Studio’ emerged from the need to house an expanding rural architectural practice that was out-growing its previous dedicated office space in the directors’ home. The new studio is situated in the lower garden of the family home, and creates a physical separation between ‘living’ and ‘working.’

The building form responds to vernacular architecture of the locality, modelled to reference the rusting agricultural sheds that abound the rural area. Its exterior form appears as a simple pitched-roof shed, cloaked in corten steel. The interior reveals a series of bright overlapping spaces, serving several functions within a small area. The building further serves as a domestic garage, and provides a level-access bedroom and shower-room for relatives with mobility issues.

The office is accessed via a perforated corten steel bridge, passing through the canopy of mature apple trees. The entrance level houses the private meeting room/bedroom and wc, with stairs ascending to a mezzanine level, and steps downward into a daily meeting space. This overlooks the main office space on the lowest level, sunken into the ground where it enjoys views across the garden. Glazed gables shaded by perforated steel shutters and a long roof light throw light into the triple height space.

The birch plywood glulam structure is left exposed, and doubles as the interior fit-out, forming the wall finish, shelving, drawers and cupboards. The structure has been designed around the dimensions of a plywood sheet and insulation boards, to ensure there is no wastage. Being fabricated and painted off-site, and with all dovetail joints, allowed for quick and simple assembly.

The joy of craftsmanship, and tactility of the timber imbue the space with a timeless beauty. All trades involved in the construction of the project were local and material was also locally sourced, cutting down on the carbon foot print/embodied energy during construction and increasing social sustainability.

Data

  • Begun: Sep 2015
  • Completed: Jan 2017
  • Floor area: 150m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £160,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2015
  • Procurement: Traditional
  • CO2 Emissions: 21.8kg/m2/year
  • Address: 9 Fallahogey Road, Kilrea, Coleraine, BT51 5ST, United Kingdom

Professional Team

Suppliers