N22: A kitchen on wheels

Turner Architects, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

N22 

Adam Scott (website)     Download Original

  • N22    
  • N22    
  • N22:1    
  • N22:2    
  • N22:3    
  • N22: 5    
  • N22: 6    
  • N22: 7    
  • N22: 8    
  • N22: 9    
  • N22 A kitchen on wheels - Existing Ground Floor plan    
  • N22 A kitchen on wheels - Existing Section    
  • N22 A kitchen on wheels - Front Elevation    
  • N22 A kitchen on wheels - Existing Rear Elevation    
  • N22 A kitchen on wheels - Proposed Ground Floor plan    
  • N22 A kitchen on wheels - First Floor Plan    
  • N22 A kitchen on wheels - Proposed Rear Elevation    
  • N22 A kitchen on wheels - Proposed Section    

A small home that transforms for large gatherings features an adaptable piece of furniture that moves to meet the occasion.

A small, locally listed, Victorian railway cottage in a conservation area that has been bought to replace a family home. The owner needed more space than the cottage provided: she wanted smaller cellular rooms day to day, but also the space to welcome the whole family back together for Sunday lunch. A brief that seemed to contradict itself.

We have created a house that responds to her needs. Each room within the house is deliberate and purposeful: the cosy individual spaces make use of every turn. At the centre, a simple trick to make the space more than it appears: the ability to change it for the occasion by moving normally immoveable features. What could have been a division between the kitchen and living room has become a piece of furniture that provides essential functions for both rooms. The cloakroom quietly welcomes you; an end becomes a desk; a face becomes a bookcase and a side becomes the cooker and cupboards. Each piece we crafted to respond to its function, celebrating the incidental moments of home life.

But these seemingly permanent features have been given a lightness and mobility, we have given them the ability to transform: like any piece of furniture, it can move wholly to the side. Yet, it doesn’t lose its function: a feast can still be created as the family share a single space.

Data

  • Begun: Aug 2015
  • Completed: Jan 2016
  • Floor area: 39m2
  • Sectors: Residential, House
  • Total cost: £90,000
  • Tender date: May 2015
  • Procurement: JCT MWD 2011
  • Address: 24 Dorset Road, London, N22 7SL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers