The Layered Gallery

Gianni Botsford Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Luigi Parise     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A gallery within a Grade II-listed building housing a private collection of photographs, prints, pastels and lithographs

The aim of client and architect has been to create an enclosed courtyard structure that provides a retreat and place to contemplate art.

This has been achieved by adding a new elevation to the building to create a garden‐like inner court.

The architect designed a sequence of screens creating a layered effect. The first, outer screen is purely structural and made of Corten. The second is a Corten-framed glazed screen. Inside, a further layered effect is achieved through red blinds protecting the collection of artworks and the hanging of Corten screens on rails used for storing and viewing the collection.

The openings within the two outer screens create a filigree elevation reinforcing the relationship between interior and exterior spaces. This is emphasised further by planting growing up within the Corten structure.

Inside, finishes are robust in much the same way as warehouses or stores that have been converted into art galleries. On the ground floor, an existing exposed brick wall is contrasted with a Corten cabinet designed by the architect which conceals a WC.

On the lower ground level, the architects have placed an outdoor kitchen and, on the first floor, a viewing bench in a sun trap within the gallery itself.

Museum quality UV-treated glazing has been used throughout to protect the collection from excessive light.

Data

  • Begun: Nov 2013
  • Completed: Nov 2015
  • Floor area: 27m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £215,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2013
  • Procurement: JCT Intermediate Form of Contract with Contractor's Design 2011
  • Address: 29 Percy St, London, W1T 2DA, United Kingdom

Professional Team

Suppliers