Jessop West

Sauerbruch Hutton Architects, RMJM, Sheffield, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

A view down the amoeba-shaped voids in the floor at the intersection of the three wings 

Jan Bitter (website)     Download Original

  • A view down the amoeba-shaped voids in the floor at the intersection of the three wings    
  • Jessop West from beyond the dual carriageway    
  • In the foreground of Jessop West, a factory that makes Sheffield    
  • The buildings highest wing faces the busy roundabout at the intersection if Upper Hanover Street and Broad Lane.    
  • Jessop West is next to the former Jessop Hospital    
  • The corner of Leavygreave Road and Upper Hanover Street will have a cafe at the ground floor    
  • The view along Leavygreave Road, which the university hopes to pedestrianise to form a major spine for the university campus    
  • Perforations in the steel panels allow air to enter the offices. The building is fully naturally ventilated.    
  • The reception desk at the apex of the three wings.    
  • The voids create connections between floors and provide the space with light    
  • The office wins are well-organised and colour-coded    
  • A typical     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Third floor plan    
  • Long section    
  • Section west    
  • East elevation - Courtyard    
  • South elevation    
  • Urban isometric    
  • Environmental concept    

Humanities building for Sheffield University, incorporating the English, history and modern languages departments plus public spaces and galleries

The facade of the building has a repeating geometrical pattern differentiated by colour, which with perforated steel panels allow complete natural ventilation.

The plan shows the building spreading out into three wings to house different university departments, with part of the ground floor dedicated to a visitor centre and cafe.

The aim of the project was to provide a new building for Sheffield University that could help unite the campus linking several elements together. The architecture was a collaborative effort between Berlin-based architects Sauerbruch Hutton and RMJM.


  • Begun: Mar 2007
  • Completed: 2009
  • Floor area: 5,304m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £21.2M
  • Tender date: Aug 2006
  • Procurement: Design and build
  • CO2 Emissions: 17kg/m2/year
  • Address: The University of Sheffield, Western Bank, Sheffield, S10 2TN, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Trocal

Sika-Trocal provides flat roofing membranes that are suitable for a wide range of applications including new build, refurbishment, solar and green roof specifications

Find out more