Lantern Studio

Surman Weston, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Garden Facing elevation - night 

Wai Ming Ng     Download Original

  • Garden Facing elevation - night    
  • Garden facing elevation - day    
  • View out towards garden    
  • Glazing and secondary facade detail    
  • Roof light detail    
  • Timber truss detail    
  • Bathroom & picture window    
  • Corrugated secondary facade & curtain glazing detail    
  • Timber truss & secondary facade - night    
  • Garden plan    
  • Ground floor plan    
  • East elevation    
  • North Elevation    
  • Section AA, 1-20    
  • Section AA    
  • Section BB, 1-20    
  • Section BB    
  • SIPs panel arrive    
  • SIPs floor deck    
  • Timber truss installed    
  • Timber truss detail    
  • Internal linings installed    
  • Concealed door installed    
  • Wash room frameless glazing    
  • Detailed Front Elevation (North)    
  • Section AA Details    
  • Section BB Details    
  • Section CC Details    
  • Typical Buildups    

A garden studio and study in Lewisham

Surman Weston was asked to design a space for studying, relaxing, entertaining and above all somewhere that would encourage more engagement with an exceptionally mature, wooded south London garden.

The primary garden facing elevation was a critical design element for the scheme. Here the architect played with transparency and structure to create a building with a subtly shifting appearance.

Approaching the building from the house, the structural timber truss is expressed playfully along the front elevation and is partially screened with a translucent secondary facade, which adds both privacy and intrigue to lure users down the garden. By day the fibreglass skin flickers and shimmers in the sunlight, by night it scatters and diffuses light from within to glow like a welcoming lantern in the woods.

Internally, the space is wrapped with spruce plywood maintaining a warm inviting environment even at the depths of the dampest and coldest winters. The double pitched soffit is punctured by a large roof-light providing views up to the mature trees above, while the large Douglas Fir sliding-door and windows look back out to the wooded garden.

Two discreet doors lead through to a storage space and shower room – the latter of which features a dramatic frameless window facing onto a secluded corner of the garden, allowing the users to feel as though they’re truly immersed into nature and washing in the wilderness.

Data

  • Begun: Aug 2015
  • Completed: Oct 2015
  • Floor area: 22m2
  • Sector: House
  • Total cost: £50,000
  • Funding: n/a
  • Tender date: Jun 2015
  • Procurement: traditional
  • Address: 147A Breakspears Rd , Brockley, Lewisham , London, SE4 1TY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers