Asylum house

M.OS Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Crocker     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section AA    
  • Section BB    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A two-bedroom house built on a constrained London site previously used as a joinery workshop and a car repair garage

The narrow frontage and lack of outlook was a real challenge requiring the house to be built up to the boundary walls. The close proximity to neighbouring properties and the bounded nature of the site has resulted in an intensely private house, which exploits every opportunity to maximise space and daylight.

The ambition was to provide a family home, which celebrates the experience of open plan, flexible living whilst maximising the sense of natural light and outdoor space.

The restrained contemporary façade, opens to a narrow, top lit galleried space that expands into a light filled double height living area. This space sits between two courtyards, a lightwell and underneath a rooflight. The varied light sources contribute to a constantly changing light filled interior. A mezzanine floats over the living area, adding to the complexity of the space and provides a functional multipurpose family room.

The insertion of strategically positioned courtyards, rooflights and lightwells provide outdoor space, natural light and long views whilst maintaining privacy between living and sleeping areas. The courtyards are excellent for providing passive cross ventilation and maximising natural daylight. Openable vents in the windows optimise the stack effect created by the sculptural double height ceiling adding to the natural cooling system.

At the front of the site were the width is at its narrowest the bathroom, storage and circulation to the first floor is incorporated. The main bedroom and en-suite are located to the front of the site at first floor level.

Data

  • Begun: Dec 2012
  • Completed: Aug 2015
  • Floor area: 125m2
  • Sector: House
  • Total cost: £208,000
  • Funding: self build mortgage
  • Tender date: May 2012
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: 126a Asylum Road, Peckham, London, SE15 2LW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers