Nuvola Restaurant

Graziella Corti Architect, London , 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Giuseppe Manzi (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Nuvola is a new revolutionary Italian fast-food restaurant in London, which delivers fresh food and artisan coffee to go.

The Nuvola interiors utilise a natural and seasonal colour palette derived from the brand dedication to use seasonal Italian ingredients for its menus.

The Italian heritage is revealed through every single particular, material or component with a methodical, accurate and consistent attention to details.

The architect’s idea is to create an equal balance between classical elegance, functionality and modern creativity. This is one of the characteristics of Italian design, which is the continuous research and experimentation towards diversification.

The Nuvola revolutionary design approach is revealed combining traditional materials and techniques, with new finishes and textures, to create a pathos feeling and a 'wow' factor, but at the same time a sense of calm, lightness, joy and confortability.

The customer entrance and queuing path is visually defined by having a floor banner in ‘sanpietrino’ stone tiles (cobblestone), arched laid. The idea is to walk through an Italian ‘piazza’, with a sense of freshness and open space.

The seating area is distinct by a more contemporary floor finish, in concrete resin. The uneven and random edges aim to marry tradition with contemporary.

The fridges and hot stands are displayed within a framed window with edges in corten finish. The fridges wall is made of an innovative high build decorative coating, based on slaked lime, which has an unpredictable and completely random result when applied. The ‘craquele’ effect reminds the walls of old streets in Italian villages, and every ‘crack’ is a sign of a heritage, history and tradition.

On the other side, as a light and colour contrast, the completely bespoke and unique artistic wall evocates the frozen scene of a domestic environment: a coat, an hat, a small table with phone are typical elements of the entrance hall of a family house. In refer to the traditional construction know-how of ‘gesso’, all items are drown into the plaster to get the feeling of a memory, of the Italian history, and the heritage presence. This design gesture is also a craft sign and the timeless essence of Italian culture.

The position of the tridimensional wall and its half-height structure are strategic to separate the space operations, so the circulation and the flow are clearly identified, without loosing the perception of the entire shop.

Likewise this first shop is diversified spatially and visually with colours and materials to get an immediate sense of the spaces and connected functions, when the customer comes inside. The coffee counter, with fronts in olive wood, is immediately visible as well as the coffee machine, the menu and the pasta counter. All food offers inside the restaurant are visible and inviting.

The extensive area of the external glazed curtain walling discloses all internal space and creates a direct visual link between inside and outside, so that the Nuvola customers can feel still 'outside' and enjoy the activities in Euston Square. For this reason all bench seatings and table have been located at windows, so that shop typology and products offered are strategically revealed.

Data

  • Begun: Feb 2015
  • Completed: May 2015
  • Floor area: 212m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £220,000
  • Tender date: Jan 2014
  • Procurement: Standard contract - direct appointment
  • Address: Euston Tower, 286 Euston Rd, Kings Cross, London , NW1 3DP, United Kingdom

Professional Team