Bluebird Garage

CD Partnership, London, 1997


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

A timber grid imposes order on exposed services 

Stafford Cliff and David Brittain     Download Original

  • A timber grid imposes order on exposed services    
  • An Art Deco facade with polite neo-Georgian wings    
  • A market canopy is the focus of a new square    
  • The chef shop, with Greek holiday feel    
  • Produce is displayed in islands rather than aisles    
  • Flowers add colour to the forecourt    
  • A cafe with a continental feel    
  • The crustacea bar - one of many focal points of the restaurant    
  • Regimented groceries, understated Conran design    
  • Restored small-paned copper-lite screens    
  • Simple ply display units    
  • Simple ply display units    
  • The restaurant    
  • Wooden panelling creates a club feel    
  • Entrance to the Bluebird Club, with a modern equivalent of the clubhouse wall    
  • Basement plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Cross section    
  • Long section    
  • Club interior - original sketch    

Conversion of a Grade-II listed garage into a Gastrodome housing a food market, restaurant, bar and private club

Originally built in 1923, the Bluebird garage was the largest motor garage in Europe. The main exterior facade, in a loose Art-Deco style with classical details and neo-Georgian wings, has been retained. The original lights have been replaced as have the small-paned copper-lite screens.

The exterior space has been transformed into public space. Paved in Yorkstone and Scottish Granite, a canopied market stall acts as the main focus. With a florist and kitchen shop to either side.

All floors were originally connected by car ramps. The only remaining ramp leads into the basement, where a carpark, production kitchen, staff room and plant room are now housed. The ground floor is column-free, ideal for a large-supermarket with customised ply shelving. The first floor contains a restaurant, bar and private dining club. The floor slab is hung from an exposed steel trussed-roof. A continuous rooflight has been added to allow for natural daylighting.


  • Completed: Mar 1997
  • Floor area: 4,500m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £10M
  • Procurement: JCT80
  • Address: 350 King's Road, London, SW3 5UU , United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more