Thornton Heath Library

FAT, London, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Pre-cast concrete entrance pavilion 

Paul Riddle (website)     Download Original

  • Pre-cast concrete entrance pavilion    
  • Entrance pavilion the Carnegie library in Thornton Heath    
  • An access ramp runs alongside the Edwardian elevation    
  • The cast concrete letters vie for attention in busy Brigstock road    
  •     
  • Spacious interior    
  • FAT designed the furniture in the children    
  • The refurbishment uncovered timber mouldings around the octagon    
  • The near elevation is bookended with two extensions clad with cement fibre boards    
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Upper ground floor plan    
  • Garden plan    
  • Short section    
  • East elevation    
  • Long section    
  • Rear elevation    
  • Front elevation    
  • The Edwardian front elevation before FAT    
  • The old junior library    
  • Lower ground floor plan    
  • Upper ground floor plan    
  • Pavilion details    
  • Pre-cast assembly drawings    

The refurbishment of an Edwardian library in south London

The refurbishment of the library includes a new pre-cast concrete entrance pavilion - with large cast concrete lettering - plus two further extensions at the rear that open up access to previously unused parts of the original Edwardian library.

The interior has been completely refurbished and FAT have also designed the bespoke shelving and built-in furniture inside.

The brief was to expand the existing facility to offer a lending library, a reading area and café, a homework space, computers, a children’s library and community meeting rooms.

The library is now fully accessible and a number of original architectural features, including timber mouldings around the octagon at the plan’s centre, have been rescued from burial under previous alterations.

Data

  • Begun: Jun 2009
  • Completed: Aug 2010
  • Floor area: 875m2
  • Sectors: Civic, Education, Arts and culture
  • Total cost: £1.5M
  • Procurement: Design and build 2005
  • Address: 190 Brigstock Road, Thornton Heath, London, CR7 7JB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more