Cyclic & Continuous

Nicholas Kirk Architects, Southampton, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Ed Carter (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A new permanent outdoor pavilion commissioned by Ordnance Survey

The structure is created from stainless steel and is inspired by the perpetual endeavour involved in the process of ‘capturing change’.

In the world of cartography, much of this endeavour can be distilled down to two concurrent activities - observing gradual alterations in the natural landscape, and mapping more rapid and frequent human interventions.

Ed Carter and Nicholas Kirk Architects have represented these two processes within the structure, creating a canopy using two sets of OS data that depicts both the topography, and the number of changes seen within the landscape for each part of the country. The data directly informs the shape, size and proportions of the fins that form the canopy structure.

The pavilion casts a shadow representing a ‘sketched’ map of Great Britain, which shifts, breaks apart, then reconstructs over the course of the day.

The title Cyclic & Continuous is taken from Ordnance Survey’s approaches to implementing revisions, recognising the different rates of change occurring within the landscape.

Data

  • Begun: Sep 2015
  • Completed: Oct 2015
  • Floor area: 29m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £75,000
  • Tender date: Jun 2015
  • Procurement: Bespoke
  • Address: Ordnance Survey, Explorer House, Adanac Drive, Southampton, SO16 0AS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers