ChalkTalk

Hickey and Hemingway, Glasgow, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

ChalkTalk - Public Engagement 

Neal Hemingway     Download Original

  • ChalkTalk  - Public Engagement    
  • ChalkTalk - Public Engagement    
  • ChalkTalk  - Construction Detail     
  • ChalkTalk  - Public Engagement    
  • ChalkTalk - GIA Exhibition    
  • ChalkTalk  - Public Engagement    
  • ChalkTalk - Open & Closed    
  • ChalkTalk  - Public Engagement    
  • ChalkTalk - Branding    
  • ChalkTalk - Concept Diagrams    
  • ChalkTalk  - Plan & Elevations    
  • ChalkTalk - 3D visualisations    
  • ChalkTalk - The Collaboration Diagram    
  • ChalkTalk  - Isometrics    
  • ChalkTalk  - Construction    
  • ChalkTalk  - Construction    
  • ChalkTalk  - Construction     
  • ChalkTalk - Construction Detail    
  • ChalkTalk - Construction Detail     
  • ChalkTalk - Transport to Site    
  • ChalkTalk - Detail    
  • ChalkTalk - Isometrics    

A temporary pavilion built is part of Glasgow's Merchant City Festival

As part of this year’s Merchant City Festival, and as a precursor to Scotland’s year of Innovation, Architecture and Design in 2016, Strathclyde Masters’ students Neal Hemingway and Andrea Hickey designed, constructed and delivered an architectural pavilion serving as both an exhibition space and public intervention.

During the course of the festival ‘Chalk Talk’ was used a machine for evoking, gathering and recording stories about the built environment through a series of participatory workshops and exhibitions.

This small-scale intervention allowed opportunities to create a collaborative design, build and delivery process. The finished pavilion provided a platform through which the architectural community could directly engage with the wider city and allowed participants to reimagine the city around them through the media of chalk.

After a successful week in the Merchant City, what was once a temporary structure, has now proposed to be a permanent installation in one of Glasgow’s public buildings.

Data

  • Begun: Jul 2015
  • Completed: Jul 2015
  • Floor area: 8m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £1,500
  • Funding: 1050
  • Tender date: Jul 2015
  • Procurement: Self Initiated/Self Build
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: Candleriggs, Merchant City, Glasgow, G1 1LD, United Kingdom

Suppliers