Bermondsey Community Nursery

Nicholas Kirk Architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

bermondsey_community_nursery_garden_c_agnese_sanvito.jpg  

Agnese Sanvito     Download Original

  • bermondsey_community_nursery_garden_c_agnese_sanvito.jpg     
  • bermondsey_community_nursery_office_construction_c_agnese_sanvito    
  • bermondsey_community_nursery_wendy_house_c_agnese_sanvito    
  • bermondsey_community_nursery_tree_c_agnese_sanvito    
  • bermondsey_community_nursery_activity_area_c_agnese_sanvito    
  • bermondsey_community_nursery_nursery_01_c_agnese_sanvito    
  • bermondsey_community_nursery_moveable_furniture_c_agnese_sanvito    
  • bermondsey_community_nursery_sensory_room_c_agnese_sanvito    
  • bermondsey_community_nursery_reading_corner_c_agnese_sanvito    
  • bermondsey_community_nursery_bathroom_c_agnese_sanvito    
  • bermondsey_community_nursery-plan    
  • bermondsey_community_nursery-cross_section    
  • bermondsey_community_nursery-garden_elevation    
  • bermondsey_community_nursery-working_detail-moveable_furniture    

Bermondsey Community Nursery has been transformed into a light, bright learning space for preschool children in the heart of Shad Thames.

The brief was to completely overhaul the nursery accommodation and increase the number of childcare places for local families. The completed project relocates the office and staff accommodation into a new extension to create 10 additional child spaces in the main nursery.

The accommodation is grouped around a maple tree to provide a picturesque and calming focal point in an otherwise busy urban environment.

The single-storey office is constructed in timber with stained cedar cladding.The finishes are extended to the play areas and storage equipment to provide a continuous treatment to the external surfaces.

Internally, the bathroom, nursery and sensory room have received significant upgrades including new lighting, joinery and play facilities. Encouraged by the trustees, the nursery management have adopted new operational procedures to minimise the storage of hard data and increase the usability of the space.The nursery now feels spacious, calm and welcoming; attributes derived from the specification of high-quality materials and a colour palette chosen to reduce ‘visual clutter’.

Data

  • Completed: Aug 2018
  • Floor area: 156m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £200,000
  • Funding: Public Funding
  • Tender date: Nov 2017
  • Procurement: RIBA Concise Building Contract
  • Address: Bermondsey Community Nursery, Nutmeg House, 60 Gainsford St, London, SE1 2NY, United Kingdom

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more