Brighton Wastehouse

BBM Sustainable Design, Brighton, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • North West Elevation    
  • Section AA-BB    

An experiment investigating strategies for constructing a contemporary, low energy, permanent building using over 85 per cent ‘waste’ material drawn from household and construction sites.

More than a space to live, work and play in, the house is a collective of experiments in which students learn by application how recycled materials can be used in construction.

Some of the experiments are extraordinary: from toothbrushes used as insulation to old carpet tiles used as rainscreen cladding.

The house has the scientific integrity to be taken seriously by the construction industry and the political clout to influence policy.

Data

  • Begun: May 2013
  • Completed: Apr 2014
  • Floor area: 85m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £200,000
  • Address: 58-67 Grand Parade, Brighton, BN2 OJY, United Kingdom

Professional Team