MacKenzie Place

Sutherland Hussey Architects, Edinburgh, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Sutherland Hussey Architects     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A small timber shed which acts as a community events space and gate house to the MacKenzie Place allotments

The building is located at the junction of Mackenzie Place and St Bernards Bridge in the Stockbridge conservation area of Edinburgh.

The client, the City of Edinburgh Council, approached Sutherland Hussey because they felt that the significance of the site, and its relative exposure within the historic fabric of the city necessitated a building that would be of the highest design aspirations, commensurate with the historic surroundings.

The proposal is conceived as a gatehouse to the allotment.

It is wedge-shaped in plan to take up the irregular nature of the site and intentionally prominent to signify the entrance as one approaches along Mackenzie Place or from over St Bernards Bridge.

It is, in the grand tradition of gatehouses, both modest in size but monumental in scale.

Data

  • Begun: Nov 2012
  • Completed: May 2013
  • Floor area: 24m2
  • Sector: Public realm
  • Total cost: £50,000
  • Funding: Edinburgh City Council
  • Tender date: Apr 2012
  • Procurement: SBCC Minor Works
  • Address: MacKenzie Place, Stockbridge, Edinburgh, EH3 6TS, United Kingdom

Professional Team