The Pyramid Viewpoint

BTE Architecture, Inveruglas, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Andrew Lee (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • D2_BTE_The Pyramid Viewpoint_Ground Floor Plan@BTE    
  • D3_BTE_The Pyramid Viewpoint_First Floor Plan@BTE    
  • D4_BTE_The Pyramid Viewpoint_Section@BTE    
  • D5_BTE_The Pyramid Viewpoint_Entrance Elevation@BTE    
  • D6_BTE_The Pyramid Viewpoint_Side Elevation@BTE    
  • D7_BTE_The Pyramid Viewpoint_Detail@BTE    
  • S3_BTE_The Pyramid Viewpoint_Development Ground Floor Plan@BTE    
  • S4_BTE_The Pyramid Viewpoint_Development First Floor Plan@BTE    
  • S5_BTE_The Pyramid Viewpoint_Development Section@BTE    
  • S6_BTE_The Pyramid Viewpoint_Development Perspective@BTE    
  •     
  •     
  •     

A viewpoint on the Scottish Scenic Routes, at Inveruglas, Loch Lomond

The site is located on a peninsula overlooking the UK's largest stretch of inland water, Loch Lomond.

The viewpoint takes the shape of a triangular platform and is positioned at the end of a long curved path stretching form the car park to the highest point of the peninsula.

It is first seen as a narrow vertical stack amongst the tree trunks surrounding the path. Only a glimpse towards the loch is visible through a long tunnel, that marks the entrance situation of the viewpoint. The single storey tunnel that is as narrow as the path, leads from one vertex of the triangle to its base with views over the loch disguising the scale of the project.

Only after having passed through this entrance and then looking back into the triangle, the viewpoint manifests itself as a steep rising platform that is accessed by steps going up and around the perimeter of the form. Benches, interspersed between the steps, create the central core. As the structure rises the more exposed the benches become mimicking the seating arrangements of an arena.

Externally the viewpoint creates a distinctive point of attraction. With a strong visual impact it embraces the vast drama of the landscape which wants to be experienced in such an exposed location. The inviting gesture of the beacon attracts visitors from a distance, to explore an alternative view, a pause in their journey on this scenic seat.

The sculptural character of the project is strengthened through the use of one singular material. Both walls and the horizontal steps and benches are finished with a vertical timber rain screen. The usable inside of the structure invites the visitor to have a seat on a warm material, that wants to be touched.

Data

  • Begun: Jan 2015
  • Completed: May 2015
  • Floor area: 60m2
  • Sector: Public realm
  • Total cost: £193,000
  • Funding: Scottish Government Fund
  • Tender date: Dec 2014
  • Procurement: SBCC Standard Building Contract With Quantities for Use in Scotland
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: Inveruglas Viewpoint, Arrochar, Inveruglas, G83 7DP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers