Urban Living Room

Max Dewdney Architects, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

UrbanLivingRoom View from Brookscroft Rd 

Simon Kennedy (website)     Download Original

  • UrbanLivingRoom View from Brookscroft Rd    
  • UrbanLivingRoom View from entrance    
  • UrbanLivingRoom View from stage    
  • UrbanLivingRoom View towards library    
  • UrbanLivingRoom Detail of play structure    
  • UrbanLivingRoom Detail of swing    
  • UrbanLivingRoom Detail of steps and slide    
  • UrbanLivingRoom Detail of library    
  • UrbanLivingRoom View towards stage    
  • UrbanLivingRoom View from junction of Brookscroft / Northbank Rd    
  • UrbanLivingRoom View of play structure    
  • BRO Proposed Plan    
  • UrbanLivingRoom_Model Photo    
  • BRO Signage Drawing    
  • BRO Proposed Stage Detail    

The transformation of an under-utilised urban site into a new build pocket-park, that includes a play structure, library, stage, and planters.

The aim of the project was to provide a new community space from a disused triangular site in a residential street in the London Borough of Waltham Forest. Max Dewdney Architects were selected via competitive tender for the design of a new park and playground (Urban Living Room), through a public vote and consultation.

Urban Living Room, is an innovative and experimental pocket park in the London Borough of Waltham Forest, completed in February 2017 that transformed an under-utilised fragment of the street. The project reinforces the typology of the residential street-scape designed to echo the surrounding residential dwellings. The park creates a safe space for play, learning, meeting and performance. The design adds contemporary architectural value to the public park and play space and introduces a model for an imaginative and self sustaining community-led activity and play space.

The site is triangular with two sides facing residential roads. The boundary treatment is constructed with timber sleepers with reclaimed railings above. Along these elevations are a series of reclaimed hardwood window planters with reclaimed benches behind. The third side had an existing public path that was retained in the design. Behind the path is an end of terrace wall that was transformed with a brightly coloured geometric mural developed in collaboration with an artist from Wood Street Walls. The compact site contains a central timber multi play structure in the form of a distorted house, which acts as, a climbing tower and platforms, monkey bars, slide, swing, spinning wheel and rope ladders and netting. The stage is constructed from reclaimed hardwood and the ground surface consists of tones of green crumb rubber with a pink entrance gate for way finding. There is a community library that is incorporated into the boundary providing a local book exchange.

Data

  • Begun: Jul 2016
  • Completed: Feb 2017
  • Floor area: 200m2
  • Sectors: Public realm, Civic
  • Total cost: £40,000
  • Funding: London Borough of Waltham Forest
  • Tender date: Sep 2015
  • Procurement: Design & Build
  • Address: Corner of Brookscroft / Northbank Road, Chapel End , Walthamstow , London, E17 4LJ, United Kingdom

Professional Team