Canal Architectural

Mailen Design, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Kristen McCluskie     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground Floor Plan    
  •     
  •     
  • Rear Wall    
  • Reception desk elevations    
  • Model    
  • Model    
  • Axonometric    
  • Reception desk view    
  • Training area view    
  • Rendered section    
  • Rear Staircase Details    
  • Cantilevered Stair Detail    

Metalwork showroom and training space in Clerkenwell, London

The flexible space is intended as a tool for the company to position itself within the design community and to foster skills and knowledge as part of the CEATA Training Academy.

The design of the space reflects the dramatic process of production found in the company’s Nottingham factory.

Raw steel linings are inserted into the white box shell, from which cantilevered staircases represent stages of bespoke manufacture.

Laser-cut openings in sheet steel glow and flicker, recalling sparks of the welding process, and high quality secondary elements are crafted in brass, timber and frameless glass.

The transformed space reflects the craftsmanship and expertise at the heart of the Canal business and offers the company a base in London from which to communicate these qualities and train a new generation of metalworkers.

Data

  • Begun: Mar 2014
  • Completed: Jul 2014
  • Floor area: 148m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2014
  • Procurement: Traditional
  • Address: 11-12 Great Sutton Street, Clerkenwell, London, EC1V 0BX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers