Quadruple 4-Cube Glass Room

Andrew Pilkington Architects & Designers, London , 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Kilian O’Sullivan (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A new glazed building in the garden of a house

The client required a building with a new kitchen which would allow them to connect with the garden.

The brief was to maintain the spirit of the history of the house but to inject a modern interior to the kitchen radically increasing natural light.

The building itself is a perfect square made up of four equal cubes. The square is reflected in all new parts of the floor plan and comes from the square of the existing house plan, the double square of the garden with its lateral afternoon light.

The support is formed from stainless steel Miesian detached columns supporting the centre of each perimeter edge allowing the corners each to be cantilevered, this frees the corners for a glass only junction.

Data

  • Begun: Jun 2008
  • Completed: Mar 2013
  • Floor area: 18m2
  • Sector: House
  • Total cost: £80,000
  • Funding: Client's funds
  • Tender date: Dec 2006
  • Procurement: JCT
  • CO2 Emissions: 26.8kg/m2/year
  • Address: 27 Telford Avenue , Streatham, London , SW2 4XL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more