Royal Court Theatre

Lyndon Goode Architects with Citizens Design Bureau, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Royal Court Theatre - view of dining area beneath the iconic 'Royal Court' sign 

Allan Crow (website)     Download Original

  • Royal Court Theatre - view of dining area beneath the iconic     
  • Royal Court Theatre - view of informal seating area    
  • Royal Court Theatre - View towards the bar    
  • Royal Court Theatre - View of bar    
  • Royal Court Theatre - View at interval    
  • Royal Court Theatre - View of informal seating area    
  • Royal Court Theatre - View of booths looking towards the library    
  • Royal Court Theatre - detail of circular booths    
  • Royal Court Theatre - View towards Library    
  • Royal Court Theatre - Detail of the     
  • Royal Court Theatre - Detail of the library    
  • Royal Court Theatre - Booth seating    
  • Royal Court Theatre - Plan    
  • Royal Court Theatre - long section looking towards the circular booths     
  • Royal Court Theatre - sketch of informal seating area    
  • Royal Court Theatre - long section    
  • Royal Court Theatre - axonometric views of library and staircase banquette    
  • Royal Court Theatre - sketch of library     
  • RCT working detail    

Refurbishment of undercroft bar and kitchen to provide improved circulation and layout, new bar, intimate dining areas and flexible informal seating/performance area

The Grade II-listed Royal Court Theatre is an oasis of radicalism in Kensington.

The project involved refurbishment of the much loved atmospheric undercroft bar designed by Haworth Tompkins in 2000.

During the evening it felt over congested, whilst daytime use dwindled. The space has been re-planned to address these issues, relocating the bar to the centre of the room, creating subtle spatial subdivisions.

Nooks and booths add a diversity of spaces suitable for day and evening use, whilst the warmly lit 'ladies room' draws the audience through to an intimate library at the rear.

By re-purposing a familiar palette of materials, the Royal Court’s distinctive personality is retained: re-used slate from the original bar forms benches; filigree screens reference existing metalwork whilst mirrors capture fragments of the Royal Court sign on descending the stairs.

Timing was critical, with works coinciding with the theatre’s summer closure.

Data

  • Begun: Aug 2014
  • Completed: Sep 2014
  • Floor area: 285m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £235,000
  • Funding: Arts Council
  • Tender date: Jun 2014
  • Procurement: JCT traditional
  • Address: Royal Court Theatre, Sloane Square, London, SW1W 8AS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more