Gasworks, London SE11

HAT Projects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The painted white brick of the street frontage 

Ioana Marinescu     Download Original

  • The painted white brick of the street frontage    
  • View to the street frontage    
  • Second-floor studio space with exposed original timber trusses    
  • Ground-floor foyer    
  • Gasworks reopened with an exhibition by artist Kemage Wa Lehulere     
  • Exhibition space    
  • First-floor circulation looking towards kitchen    
  • Gasworks site plan    
  • Ground floor    
  • First floor    
  • Second floor    
  • Kitchen    
  • Gallery    
  • Existing Studio    

HAT Projects refurbished exhibition spaces and studios at the Oval, London. The space occupies a three-storey building that was originally a storage depot. In the reorganised plan, ground-floor functions radiate from a central hub, connecting two exhibiti

On the street frontage, the white-painted brick and the gallery’s monochrome palette is amplified by minimal signage in the form of vertical and horizontal lightboxes, while a curved wall is clad in mosaic-like hexagonal tiles.

Inside, a section of the stair tower has been removed to expose the staircase. The first and second floors are devoted to studios, where the monochrome palette gives way to blood-red encaustic tiles. On the upper floor studios, timber trusses slice through partition walls.

Data

  • Begun: 2014
  • Completed: 2015
  • Sector: Arts and culture
  • Address: 155 Vauxhall St, London, SE11 5RH, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more