Mountain Biking Centre

Donald Insall Associates, Blaenau Ffestiniog, Gwynedd, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Andy Marshall (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site Plan    
  • Ground Floor Plan    
  • Long Section    
  • Elevation    
  • Axonometric – Construction – Sequencing - Superstructure    
  • Detail of slate wall with seating and roof deck     

Mountain biking facility at a quarry in north Wales

The architect was commissioned to develop plans for a new and unique mountain biking facility at Llechwedd quarry. Various options, including extending the existing facilities were discussed, and it was agreed that a new, exciting addition to the site was the preferred option.

To reduce costs and minimise environmental impact, the building has been built from waste slate from the site, is assisted by solar gain and has a grey water recycling system.

Data

  • Begun: Nov 2012
  • Completed: Jun 2013
  • Floor area: 170m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £250,000
  • Procurement: JCT Design and Build
  • Address: Canolfan Beicio Antur Stiniog, Ceudlyllau Llechwedd, Blaenau Ffestiniog, Gwynedd, LL41 3NB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers