Uxbridge Street Project

VW+BS, London, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


    Download Original

  • Uxbridge Street - Ground Floor Plan    
  • Uxbridge Street - First Floor Plan    
  • Uxbridge Street - Basement Plan    
  • Uxbridge Street - Roof Plan    
  • Uxbridge Street - Cross Section    
  • Uxbridge Street - Rear Elevation    
  • Uxbridge Street - Detail    

Refurbishment of a house to create an art gallery space

The narrow west London house was last refurbished in the 1990s and was in need of reorganisation to reflect the current owner’s lifestyle as a collector of design objects.

To create several gallery type spaces within the reception floors to present a changing collection the staircase was repositioned to the centre of the footprint. The front service and back private rooms were created off this spine, with free flowing circulation between them.

A new layer was added with evidence of previous refurbishments still visible. Old paint meets new plaster, marble with herringbone parquet, old terrazzo with red oxide painted steel. History was not scrubbed out, but allowed to coexist with the new additions, including a new conservatory at the ground level. The bedroom on the top floor has an angled ceiling that reflects the area created above for the roof garden.


  • Begun: Oct 2011
  • Completed: May 2012
  • Floor area: 105m2
  • Sectors: Arts and culture, House
  • Total cost: £212,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2011
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 14 Uxbridge Street , London, W8 7SY, United Kingdom

Professional Team