Lighthouse of Fragility

Ström Architects, Lymington, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Baxter Bradford (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Front Elevation    
  • Side Elevation    
  • Rear Elevation    
  • Visulisation    
  • Plan and Steel Schedule    
  • Side Elevation    
  • 3D View    
  • 3D View of Panel Fixings    
  • Panel Fixing Detail    

Temporary art installtion on the sea wall on the Lymington and Keyhaven nature Reserve

artSOUTH is an ambitious contemporary visual art project by Hampshire County Council, presenting newly commissioned artworks in diverse locations across central South England.

Through an open-submission process, artists were invited to respond sensitively and experimentally to the local context of the region; and to identify collaborators or specialists in another field to co-create new work.

The architect collaborated with German artist Susanne M Winterling to build the temporary structure called "the Lighthouse of Fragility" situated on the sea wall in Lymington. The artist conceived a sculpture that would take the form of a wave-like shelter, and which would provide a place to stop, rest and contemplate, whilst on a journey around the Nature Reserve.

The ideas were developed into a structure that is a grid shell that arches in three dimensions to create an efficient form with very high span to depth ratio. The shell geometry is part of a torus, allowing the surface to be created by simple curved elements of constant radius, with round steel bars providing the most economic and appropriate material. Simple U-Bolt clamps at joints allow the structure to be simple to erect, to demount, and be re-useable.

The triangular cladding panels of aerogel-filled polycarbonate, forms the cladding shell. Made up form many smaller panels, or fractals, this again makes reference to both the salt and the aerogel crystals, creating a dialogue between the overall project to the minute detail.

The structure was on the sea wall until the 1st December 2013, with open access for all.

Data

  • Begun: Sep 2013
  • Completed: Sep 2013
  • Floor area: 18m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £18,500
  • Funding: Hampshire County Council
  • Tender date: Aug 2013
  • Procurement: Direct appointment between client and council approved fabricator.
  • Address: North of footpath, Oxley Marsh, Lymington, SO41 8AJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers