Mogadishu - Forgotten Pasts and Distant Futures

RA Projects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Discovery 

Lyndon Douglas (website)     Download Original

  • Discovery    
  • Mogadishu Chamber    
  • Entry corridor    
  • Threshold    
  • Threshold    
  •     
  • History    
  • Entrance corner    
  • Black hole of the sun    
  • Double slat    
  • Plan and section A-A    
  • Sections B-B & C-C and elevations    
  • Long elevations    
  •     
  • Polystrene schedule    
  • Polycarbonate schedule    

The projects is a site specific installation that presents a mix media installation of Mogadishu's urban transformation in the 20th century

Mogadishu – Forgotten Pasts and Distant Futures is a site specific temporary structure that presents a mix media installation of rare archival material on Mogadishu’s urban transformation in the 20th century.

Presenting the work in such a way moves away from the familiar methods of exhibiting similar material on tables and walls. Instead, it responds to the ‘The playful city’ – the theme of the 2012 London Festival of Architecture by creating a unique architectural environment in which material on Mogadishu as well as other programmed educational and cultural events can be experienced and shared.

The structure is constructed in the foyer space of the Swiss Cottage Library - one of London’s modernist architectural icons by the renowned architect Basil Spence. It uses the space it sits in as an urban interior and creates a sensual relationship between its interior and the surrounding library space(s), visitors and passersby.

The scale of the room and its materiality is defined by the context it sits in and its orientation positioning is in such a way that visitors are able to approach it from the main entrance and walk around it to get a sense of the sounds and imagery emanating from its interior before being ushered in. The structure is made of painted softwood slats, twin wall opaque polycarbonate and painted OSB sheets.

Data

  • Begun: Jun 2012
  • Completed: Jul 2012
  • Floor area: 28m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £14,000
  • Funding: British Council, UCL, Edge of Atabia
  • Tender date: May 2012
  • Procurement: Besboke
  • Address: Swiss Cottage Library, 88 Avenue Road London, London, NW3 3HA, United Kingdom

Professional Team