Leighton Road

Manalo and White Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Kitchen and garden 

Morgan O'Donovan (website)     Download Original

  • Kitchen and garden    
  • Rear elevation    
  • Rear extension housing shower room    
  • Ground floor    
  • New ground floor staircase    
  • View of kitchen looking towards garden    
  • Kitchen    
  • Second floor landing    
  • Master bedroom    
  • Master bedroom cabinetry    
  • Onsen room    
  • Reclaimed pre-weathered timber    
  • Room in the roof    
  • Cabinetry    
  • Front elevation    
  • Reclaimed timber flooring    
  • Ground floor plan    
  • Plans    
  • Sections    
  • Rear elevation    
  • Existing ground floor plan    
  • Existing plans    

Remodelling and extension of a dilapidated, four-storey Victorian terraced house in Kentish Town

The remodelling and extension of a Victorian terraced house for two international fashion designers. One of the clients is Japanese and both have a strong interest in Japanese culture and aesthetics. The project was developed over a number of years through a discourse threading together ideas about architecture, clothing and fashion, and revolving around ideas of how a building might be dressed, distinctions between grain, pattern and texture and the shared desire for a consistent and legible ‘signature’ through a disparate set of elements.

The finished building balances a quiet approach to the original, characterful fabric of the original building with formally pared back additions. A new bathroom on the second floor is encased in a smooth black fibre cement that accentuates its platonic form. Inside is a Japanese ‘Onsen’ shower room lined with pre-weathered pitch pine used in its natural state. Floor-to-ceiling glass doors create an oculus-like view of tree tops whilst allowing those inside to remain hidden from view.

A damp, dark series of awkward spaces and niches at ground floor were extended and opened up to create a single, naturally-lit room around which family life revolves. The new staircase creates a conscious transition between the remodelled ground floor and the original spaces of the upper floors. Elsewhere a more nuanced dialogue is formed between new and original elements by the use of reclaimed materials, such as aged pine planks used to replace tired timber floorboards.

Data

  • Begun: Aug 2009
  • Completed: Mar 2011
  • Floor area: 158m2
  • Sector: House
  • Total cost: £248,000
  • Tender date: May 2009
  • Procurement: Traditional, single stage tender process. Intermediate Building Contract (JCT 2005).
  • Address: 152 Leighton Road, Kentish Town , London, NW5 2RE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers