Edinburgh Business School

LDN Architects, Edinburgh, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Paul Zanre     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Fourth floor plan    
  • Roof plan    
  • Long section    
  • Cross section    
  • South elevation    
  • North elevation    
  • Existing ground floor plan    
  • Existing elevation    
  • Existing corridor    
  • Existing reception    
  • Existing teaching space    
  • Typical pavilion    
  • Typical section through level 4 extension    
  • Typical window bay    

Retrofit and reorganisation of a listed 1960s building with the addition of an entrance pavilion and new storey of accommodation

The B listed Adam Ferguson Building, designed by Robert Mathew in 1964, is part of a larger group of A listed 1960s university buildings around George Square. The original building has been renovated and extended to provide for the needs of the business school.

To the south of the existing building, on Buccleuch Place, a three-storey pavilion forms the school’s front door. The extension contains a large lecture theatre, café, and a processional staircase that connects the lower ground floor to the double height concourse.

In the existing building a central glass-roofed lightwell has been added, which visually connects the floors and naturally ventilates the open plan offices arranged around the new circulation core.

An additional storey of accommodation, constructed from a steel portal frame structure resting on the existing perimeter concrete columns, provides a new floor of column free space for the school.

Data

  • Begun: Nov 2008
  • Completed: Jun 2010
  • Floor area: 6,820m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £11.8M
  • Address: 29 Buccleuch Place, Edinburgh, EH8 9JS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

  • Aluminium vertical sunshades: Levolux
  • Curtain wall - FW60 : Schuco
  • Curtain wall - FW50 + SG: Schuco

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more