The Hays Library, Sheering Primary School

Andrew Paine Architecture, Bishop's Stortford, Herts., 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

North Facade 

Andrew Paine     Download Original

  • North Facade    
  • Long-distance, showing external works    
  • Full building profile, showing range of materials    
  • Completion! A happy moment for all concerned and satisfied client    
  • Colourful and robust    
  • Library internal view    
  • Pupils using their new facility    
  • North Facade, showing windows set out by the pupils    
  • The library in use, with furniture selected by the school following completion    
  • Glimpses through the circular windows are always tempting but hopefully not too much of a distraction.    
  • Plan    
  • Reflected ceiling plan    
  • North elevation    
  • Concept Diagram, pre-planning    
  • Final selected option    
  • Aerial Cut-Away View    
  • Diary of construction process    
  • A4 summary report containing all attachments    
  • Roof parapet detail    
  • Circular window detail, drawn by hand    

Extension to the existing building incorporating a new library, Food Technology, staff prep room, storage areas and disabled WC.

The architect was asked by the governors at Sheering Primary School to help with the design and construction of a new library, which was to replace an existing 30-year-old portacabin that had long outlived its acceptable working life.

The new building incorporates a new library, a Food Technology room and a staff office alongside various ancillary spaces, within a total floor area of less than 100 sqm.

The pupils were invited to engage with the architect in the design process as much as possible in order to promote ownership and care for the new building. Each of the four classes at the school was asked to measure and calculate average age group heights, the data from which was used to set out the four circular, coloured windows on the North façade. Planting areas were also provided in order to promote an understanding of natural systems and their relevance to sustainable food production.


  • Begun: Jul 2010
  • Completed: Feb 2011
  • Floor area: 93m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £164,000
  • Funding: Capital Funding / County Council Joint Funding Initiative
  • Tender date: May 2010
  • Procurement: JCT Minor Works 2005 Rev. 2 (2009) Traditional procurement, administrated by architect
  • Address: Sheering Church of England Primary School, The Street, Sheering, Bishop's Stortford, Herts., CM22 7LU, United Kingdom

Professional Team