Tapestry Court Pavilion

RUSSIAN FOR FISH, London, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Tapestry court pavilion from across the river 

Julia Grassi (website)     Download Original

  • Tapestry court pavilion from across the river    
  • Internal with privacy screen [doors closed]    
  • Internal [doors open]    
  • Internal    
  • Threshold    
  • Internal [polished plaster]    
  • Polished plaster reveals    
  • Chamfered brick reveal    
  • Plans    
  • Section    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • Concept drawing    
  • Parapet detail    
  • Chamfered wall    

Tapestry Court, built in 1885, is situated on the bank of the River Thames

The brief was to construct two adjacent rooftop sunrooms allowing the existing roof garden to be occupied all year. The larger of the sunrooms - The Pavilion - belongs to the first floor apartment. (The other smaller sunroom belongs to the new penthouse.
The external walls were constructed in reclaimed London Stock brick to complement the existing building and to allow a patchwork narrative to be read from the street
The existing brick chimneys and the building’s relationship to the river dictated the Pavilion’s walls and windows. To maximise the views, the walls were chamfered, and the bricks cut to the desired angle
The external brick pavers were also used internally to create a fluid and connected space. The colour of the pavers combines with the polished plaster on the internal walls to provide a soft contrast to the relatively hard interior.


  • Begun: Sep 2010
  • Completed: Aug 2011
  • Floor area: 88m2
  • Sector: House
  • Total cost: £185,000
  • Procurement: JCT Minor Works [MWD05]
  • Address: 2 Tapestry Court, 99 Mortlake High Street, London, SW14 8HJ, United Kingdom

Professional Team