Birmingham Repertory Theatre Refurbishment

Pawson Williams Architects, Birmingham, 2000

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The auditorium after refurbishment. Although 20 seats have been lost, the 824 reconfigured seats enjoy better views of the stage 

Richard Glover (website)     Download Original

  • The auditorium after refurbishment. Although 20 seats have been lost, the 824 reconfigured seats enjoy better views of the stage    
  • The entire auditorium has been stripped to a shell and rebuilt,  with light beech stairs enclosing the seating    
  • The beech stairs enclosing the seating area    
  • The mall    
  • Site plan    
  • Plan    
  • Auditorium plan before (top) and after refurbishment    
  • Auditorium plan before refurbishment    
  • Section    
  • Pawson Williams’ scheme for the refurbishment of the whole building    
  • Section through seating and auditorium side wall    
  • Part section, elevation of aisle and auditorium side wall    

Refurbishment of 824-seat theatre auditorium in Centenary Square, Birmingham

The theatre stands on the corner of Centenary Square with the Symphony Hall and the International Conference Centre.

On entrance, the central semicircular gathering area below the auditorium has removed its false ceilings and yellow column casings. The new floating ceiling disguises the ring beam. The new informal seating area is simple with black leather banquettes and a cubic beech information desk.

The entry into the top of the auditorium now has light beech stairs of the aisles which encloses the seating on either side of the auditorium. The refurbishment has resulted in the loss of 20 seats but the remaining 824 reconfigured seats have better views of the stage. The green-black leather-covered seats curve down towards the centre; the beech backs emphasise the shape.

The whole auditorium was stripped to a shell and rebuilt with new air conditioning and acoustics. Up to 3m in depth at the back of the auditorium, the walls house services including air- handling chambers which is also released under every seat.

The floor has been completely rebuilt and a flat stage replaces the previous one.

Data

  • Begun: Jul 1999
  • Completed: Jul 2000
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £7.1M
  • Funding: National Lottery
  • Tender date: Apr 1999
  • Procurement: Construction management package contract
  • Address: Broad Street, Birmingham, B1 2EP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more