Small Animal Hospital

Archial, Glasgow, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from north-east 

Andrew Lee (website)     Download Original

  • View from north-east    
  • Ground floorl    
  • Internal view from entrance    
  • Internal view looking north    
  • Main entrance    
  • Reception    
  • Treatment Area    
  • View down main stair    
  • View from north    
  • View from north, evening    
  • view from south-west    
  • View from west    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Sections A-A, B-B and C-C    
  • Sections D-D, E-E and F-F    
  • South and east elevations    
  • Noth and west elevations    
  • Coloured elevations    
  • Coloured elevations    
  • First floor    
  • First floor    
  • Ground floorl    
  • Ground floor    
  • Roof plan    
  • Concept view of treatment area    
  • Concept view of reception    
  • Overhead looking north    
  • Concept view of entrance    
  • View from north    
  • Night entrance    
  • Concept view from west    
  • View from north-west    
  • Night from north-west    
  • Concept view from south-east    
  • View from public road at west    

Treatment centre for the University of Glasgow's Faculty of Vetinary Medicine

The hospital forms part of the University of Glasgow’s faculty of veterinary medicine. It is focused around a central treatment hub with facilities that include day-care, intensive care, operation suites, diagnostics and oncology. Teaching and office spaces occupy the upper level, with views over the estate.

Set into the landscape, a large grassed roof supported by a steel frame ramps over the plan. It rises from the ground at the west end of the site to create a two-storey, east-facing facade. The roof is crowned with a faceted cupola and its perimeter is part-enclosed by a gabion wrap. Behind this, elevations are formed with strips of grey fibre-cement cladding.

One corner is marked by V-shaped steel columns that support the roof above an empty segment of the building’s footprint, creating a canopy for open-air dog runs.

The hospital’s entrance, in the north facade, squats under the lower part of the slope and features intersecting planes of glass, rock and render and a cube-shaped portal door.


  • Begun: Oct 2007
  • Completed: Apr 2009
  • Floor area: 4,500m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £15M
  • Procurement: Traditional JCT
  • CO2 Emissions: 241,219kg/m2/year
  • Address: Garscube Campus, Glasgow, G20 0TH, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Sarnafil

Sarnafil is the UK’s market-leading single ply roofing system for new and refurbishment projects

Find out more