Benenden Hospital

John McAslan + Partners, Kent, 2002


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Benenden Hospital extension in Kent 

Peter Cook/View (website)     Download Original

  • Benenden Hospital extension in Kent    
  • The restored prow of Lister Wing meets the new wing    
  • The Lister Wing, designed by Thomas Smith Tait in the 1930s, is still in good condition    
  • Southerly facade of the new wing    
  • The view south is little impeded by the fixed louvres    
  • Externally the effect of the solar screen is to provide the southern facade with a layered, essentially neutral, look    
  • The interior world: clinical needs set the agenda    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Site plan 1950    
  • The Williams Wing, built in the 1950s, was demolished. The new wing sits on the site it occupied    
  • Early photograph of the east end of Tait’s Lister Wing    
  • Isometric of louvres    
  • Louvre detail    

Additional wing for Benenden Hospital in Kent and the conservation of the matching listed wing from the 1930s

The architect was commissioned to partially restore the Lister Wing of the hospital, and to design a second building in close proximity to it.

The brief was for a mix of consulting rooms and procedure rooms for minor operations, plus waiting and support spaces. Both in-patients and outpatients are treated here.

The plan has consulting rooms along the southern edge at first floor level. A central corridor separates these rooms from toilets and other facilities. The procedure rooms are accessed via a corridor along the northern edge of the building. Cantilevered at first floor level, it is connected directly to the blocks to the north.

Constructed on a steel frame with floors formed on precast concrete planks, the new clinic is a straightforward and economical structure. Servicing requirements are moderate – consulting rooms and communal spaces are naturally ventilated – so connections can be discreetly accommodated within ceiling voids.

Solar gain is controlled by the wall of fixed louvres standing forward of the facade. The landscape can still be seen from inside the building.


  • Begun: Apr 2001
  • Completed: 2002
  • Floor area: 1,820m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £2.8M
  • Tender date: Feb 2001
  • Procurement: Two-stage selective tendering; JCT 98 with Quantities
  • Address: Benenden Hospital, Cranbrook, Kent, TN17 4AX, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

DRF Commercial Rubber Floor Tiles

DRF were approached by Dalsouple, a trusted, worldwide manufacturer of Exceptional Rubber Flooring to become their Exclusive UK Distributors due to their wealth of experience within the flooring industry

Find out more